`  

دريافت نسخه پى‌دى‌اف

`
`

راز دوام حافظه زندگی
(جعبه سیاه عمر!)


اخیراً "استیون هاوکینگ" فیزیکدان و فضاشناس معروف بریتانیائی در مصاحبه‌ای اختصاصی با روزنامه گاردین گفته است: "مغز مثل کامپیوتری است که با از کار افتادن قطعاتش از حرکت باز خواهد ایستاد. چیزی به عنوان بهشت و یا حیات پس از مرگ وجود ندارد. این یک داستان افسانه‌ای برای کسانی است که از تاریکی مرگ می‌هراسند".

ایشان سال گذشته در کتاب "طرح عظیم" خود نوشته بود: "برای توضیح عالم هستی نیازی به وجود یک آفریدگار مطلق نیست". قبل از آن نیز در کتاب "تاریخ فشرده‌ای از زمان" که در سال ۱۹۸۸ چاپ شد و حدود ۱۰ میلیون نسخه به فروش رسید، گفته بود: "اگر دانشمندان بتوانند محاسبات و فرضیه‌های لازم برای توضیح هر پدیده و ماده موجود در هستی را کشف و تنظیم کنند، در آن صورت بشر خواهد توانست فکر خدا را بخواند".

هرچند این سخنان تازگی ندارد و از زمانی که پیامبران رستاخیز را مطرح کردند، اکثریت معاصرینشان آن را انکار می‌کردند، اما معروف و مشهور بودن شخصیت‌ها، همواره سایه‌ای برسخنشان در تأیید یا تکذیب موضوعات می‌افکند. همچنانکه در حوزه‌های علمیه دینی، سخن فقیهی مشهور در قرن‌های گذشته، "قول مشهور" نامیده شده و سدّ راه طلبه‌ها برای تحقیق و نوآوری می‌باشد، درحوزه‌های علوم دانشگاهی نیز "قول مشهور" هرچند برای دانشمندان اعتباری ندارد، اما برای مردم عادی که تنها با نظریات آنها آشنا می‌شوند و علم را از سرچشمه اشخاص، نه اندیشه آزاد می‌جویند، آفت بزرگی است.

استیون هاوکینگ البته دانشمند بزرگ و افتخاری برای بشریت است که تئوری‌های ارزنده‌ای در باره کهکشان‌ها و سیه‌چاله‌ها ارائه کرده است، شک نیست سخن او در این زمینه‌ها صلابت وسنگینی علمی دارد، اما اظهار نظرهایش در اموری که فاقد تخصص است، به خصوص در مأوراء فیزیک، همانقدر ارزش و اعتبار دارد که سخن بقیه مردم.

استیون هاوکینگ از کار افتادن مغز را پایان همه چیز می‌داند اما علم ژنتیک که خود نیز در پایان مصاحبه‌اش آنرا تقدیس کرده است، چیز دیگری می‌گوید. مصاحبه‌گر از ایشان می‌پرسد: "رسالت انسان چیست و آدمی چگونه باید زندگی کند؟" او به شگفتی‌های معادلات پایه‌ای علم فیزیک اشاره کرده و دستاوردهای علمی در شناخت دوگانگی DNAرا رسالت و ارزش زندگی بشری می‌داند.

جا دارد نگاهی به همین کشفیات اخیر در ملکول (DNA) بکنیم و ببینیم این کشفیات دلالت بر بقای ماده و اطلاعات در آن می‌کند یا با مردن مغز همه چیز به فنا می‌رود.

همه می‌دانیم که «دی اِن اِی» که مخفف «دزوکسی ریبونوکلئیک» (Deoxyribonucleis Acid) است نوعی اسید نوکلئیک می‌باشد که دارای دستورالعمل‌های ژنتیکی است برای کارکرد و توسعه بیولوژیکی موجودات زنده با ساخت پروتئین و دیگر مولکول‌های مورد نیاز. قسمت‌هائی از DNA که اطلاعات را با خود حمل می کنند «ژن» نامیده می‌شوند.

برای نخستین بار "اروین شرودینگر" Erwin Schrodinger یکی از پدران و پایه گذاران کوانتوم فیزیک که جایزه نوبل را نیز دریافت کرد، با شگفتی و حیرت از ثبت و ضبط معجزه‌آسا، محکم و دائمی اطلاعات در ساختمان DNA خبر داد. شرودینگر می‌گفت که علت این استحکام ژنتیکی نمی‌تواند فقط در اتصالات شیمیائی ساده باشد، بلکه رازی وجود دارد که ناشناخته است.

اخیراً دانشمندان زیست‌شناس تأثیر کوانتوم فیزیک بر این ملکول و راز این محافظ اطلاعات ژنتیکی را که برای هرموجودی منحصر به فرد است کشف کرده‌اند. این اطلاعات در طول زندگی یک موجود زنده همواره در دسترس آن بوده و در طی نسل‌های بعد تغییر نمی‌کند. در واقع این ملکول در طی ۳ میلیارد سال گذشته همچون کامپیوتری با شارژ دائمی طبیعت درحال ذخیره سازی اطلاعات بوده است.

دانشمندان چندی پیش کشف کرده بودند که ذرات زیر اتمی با مکانیسم ناشناخته‌ای با هم در ارتباطند (Intrication) به طوری که اگر دو ذره را از یکدیگر دور کنیم، هر عملی که روی هر ذره انجام دهیم ، ذره دیگر هر چند به فاصله زیاد بلافاصله عکس العمل نشان می‌دهد! به گونه‌ای که انگار هر دو یکی هستند. اخیراً کشف کرده‌اند که در ملکول DNA این خاصیت باعث به هم چسبیدن و متصل شدن همه واحدهای سازنده این ملکول (اجزاء ساختمان معروف مارپیچ دو رشته‌ای) می‌باشد.

اگر ملکول DNA را به صورت شماتیکی نگاه کنیم، از ۲ رشته به هم پیوسته مارپیچی تشکیل شده که توسط اتصالاتی به هم مربوط هستند. دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که ابرهای الکتریکی بین این اتصالات در حرکت بوده و با شارژهای مثبت هر دو رشته، همه اجزاء این ملکول را، طبق همان قانون ارتباط ذرات زیر هسته‌ای با هم همچون یک تن مرتبط می‌سازد و در ضمن با ابرهای الکتریکی ملکول‌های همسایه نیز ارتباط دارند و با هم عمل می‌کنند.

دانشمندان زیست شناس به این نتیجه رسیده‌اند که اگر ساختمان ملکول DNA، غیر از حالت مارپیچی بود، اتصال الکتریکی بین اجزاء، که چنین استحکامی در حفظ اطلاعات داشته و همه اجزاء مجموعه را در نظام کوانتوم فیزیک مرتبط و مطلع از هم می‌کند، هرگز ممکن نمی‌شد. ابرهای الکتریکی همیشه در حال اتصال به شارژهای مثبت ملکول DNAبوده و همچون یک کنسرت با نوسان و ارتعاش خود نقش قلب ملکول را ایفا می‌کند.

در قرآن ۱۰ بار (عدد تمام) کلمه ریب در مورد قیامت مطرح شده است. (۱) یکبار شک و تردید مردم را با جمله: "ان کنتم فی ریب من البعث" (اگر در مورد رستاخیز شک دارید) آنرا مطرح کرده و ۹ بار برقطعی و بدون شک و تردید بودن رستاخیز را با جمله: "لاریب فیه" تأکید کرده است:

چهار بار جمله: "ان الساعه لاتیه لاریب فیه" (ساعت قیامت حتما آینده است و شکی در آن نیست)، چهار بارجمله: "لیجمعنکم الی یوم القیمه لاریب فیه" (حتما شما را به سوی قیامتی که شکی در آن نیست جمع می‌کنیم) ، یکبار نیز با جمله: "جعل لهم اجلا لاریب فیه" (برای آنها اجلی قرار دادیم که شکی در آن نیست).

در این نوشته تنها به دو مورد از موارد فوق اشاره می کنیم:

سوره حج آیات۵ تا ۸
يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِنَ الْبَعْثِ فَإِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِنْ مُضْغَةٍ مُخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِنُبَيِّنَ لَكُمْ ۚ وَنُقِرُّ فِي الْأَرْحَامِ مَا نَشَاءُ إِلَىٰ أَجَلٍ مُسَمًّى ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ ۖ وَمِنْكُمْ مَنْ يُتَوَفَّىٰ وَمِنْكُمْ مَنْ يُرَدُّ إِلَىٰ أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْلَا يَعْلَمَ مِنْ بَعْدِ عِلْمٍ شَيْئًا ۚ وَتَرَى الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنْزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنْبَتَتْ مِنْ كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ ذَٰلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّهُ يُحْيِي الْمَوْتَىٰ وَأَنَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ وَأَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لَا رَيْبَ فِيهَا وَأَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَنْ فِي الْقُبُورِ وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُنِيرٍ

اى مردم! اگر در رستاخيز شك داريد، (به اين نكته توجه كنيد كه:) ما شما را از خاك آفريديم، سپس از نطفه، و بعد از خون بسته شده، سپس از «مضغه‏» ( چيزى شبيه گوشت جويده شده)، كه بعضى داراى شكل و خلقت است و بعضى بدون شكل؛ تا براى شما روشن سازيم (كه بر هر چيز قادريم)! و جنين‏هايى را كه بخواهيم تا مدت معينى در رحم (مادران) قرارمى‏دهيم؛ (و آنچه را بخواهيم ساقظ مى‏كنيم؛)بعد شما را بصورت طفل بيرون مى‏آوريم؛ سپس هدف اين است كه به حد رشد وبلوغ خويش برسيد. در اين ميان بعضى از شما مى‏ميرند؛ و بعضى آن قدر عمر مى‏كنند كه به بدترين مرحله زندگى (و پيرى) مى‏رسند؛ آنچنان كه بعد از علم و آگاهى، چيزى نمى‏دانند! (از سوى ديگر،) زمين را (در فصل زمستان) خشك و مرده مى‏بينى، اما هنگامى كه آب باران بر آن فرو مى‏فرستيم، به حركت درمى‏آيد و مى‏رويد؛ و از هر نوع گياهان زيبا مى‏روياند! اين بخاطر آن است كه (بدانيد) خداوند حق است؛ و اوست كه مردگان را زنده مى‏كند؛ و بر هر چيزى تواناست. و اينكه رستاخيز آمدنى است، و شكى در آن نيست; و خداوند تمام كسانى را كه در قبرها هستند زنده مى‏كند. و گروهى از مردم، بدون هيچ دانش و هيچ هدايت و كتاب روشنى بخشى، درباره خدا مجادله مى‏كنند!

سوره غافر آیات ۵۷ تا ۵۹
لَخَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ أَكْبَرُ مِنْ خَلْقِ النَّاسِ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ وَمَا يَسْتَوِي الْأَعْمَىٰ وَالْبَصِيرُ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَلَا الْمُسِيءُ ۚ قَلِيلًا مَا تَتَذَكَّرُونَ إِنَّ السَّاعَةَ لَآتِيَةٌ لَا رَيْبَ فِيهَا وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يُؤْمِنُونَ

آفرينش آسمانها و زمين از آفرينش انسانها مهمتر است، ولى بيشتر مردم نمى‏دانند. هرگز نابينا و بينا يكسان نيستند؛ همچنين كسانى كه ايمان آورده، و اعمال صالح انجام داده‏اند با بدكاران يكسان نخواهند بود؛ اما كمتر متذكر مى‏شويد! وز قيامت به يقين آمدنى است، و شكى در آن نيست؛ ولى اكثر مردم ايمان نمى‌آورند.
 


۱- آل عمران ۲۵، نساء ۸۷، انعام ۱۲، اسراء ۹۹، کهف ۲۱، حج ۵ و۷، غافر ۵۷ و۵۹، جاثیه ۲۶ و۳۲

 

`